Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: [EN] [solved] postgres 9.4 won't start  (Read 2866 times)

viniosity

  • Guest
[EN] [solved] postgres 9.4 won't start
« on: 2014/07/25, 21:49:19 »
Did a DU today and Postgres 9.4 replaced 9.3. I started it with /etc/init.d/postgres start and ps -aux | grep postgres shows it's running:


Code: [Select]

root      4507  0.0  0.0  35400   944 pts/0    S+   15:48   0:00 grep postgres
postgres 28402  0.0  0.2 246244 16220 ?        Ss   15:44   0:00 /usr/lib/postgresql/9.4/bin/postgres -c config_file=/etc/postgresql/9.4/main/postgresql.conf
postgres 28410  0.0  0.0 246244  1844 ?        Ss   15:44   0:00 postgres: checkpointer process                                                             
postgres 28411  0.0  0.0 246244  2644 ?        Ss   15:44   0:00 postgres: writer process                                                                   
postgres 28412  0.0  0.0 246244  1624 ?        Ss   15:44   0:00 postgres: wal writer process                                                               
postgres 28413  0.0  0.0 246652  2604 ?        Ss   15:44   0:00 postgres: autovacuum launcher process                                                       
postgres 28414  0.0  0.0 101388  1676 ?        Ss   15:44   0:00 postgres: stats collector process 


But when I try to access it with psql I get an error:

sql: could not connect to server: No such file or directory
   Is the server running locally and accepting
   connections on Unix domain socket "/var/run/postgresql/.s.PGSQL.5432"?


Anyone have any ideas?
« Last Edit: 2014/07/27, 18:39:35 by viniosity »

viniosity

  • Guest
Re: postgres 9.4 won't start
« Reply #1 on: 2014/07/27, 18:37:55 »
In case anyone has trouble with this I had to solve this by editing


Code: [Select]
vi /etc/postgresql/9.4/main/postgresql.conf



and uncommenting the listen address
Code: [Select]
listen_addresses = 'localhost'



and also set the port to 5432 which is where postgres 9.3 was looking


Code: [Select]
port = 5432



I basically had to set everything up again after that the way I did for 9.3 (password for postgres user, etc) but evenually got it working.