Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: [EN] (FIXED not Solved) Grub will not find win installation after new install  (Read 5700 times)

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Installed the new xfce iso instead of old instalation. One hd with siduction another hd with windowz. The installer prompted me to create a efi partition, I did so and after installation grub will not find the windowz installation.

No other change have been done on the hard disks than the new efi partition on the siduction hd.
« Last Edit: 2018/01/08, 21:29:11 by vilde »

Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #1 on: 2018/01/04, 16:50:36 »
Did you run os-prober?

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #2 on: 2018/01/04, 17:20:16 »
Did you run os-prober?

No, never herd about that, is it in the installer?

Edit: I tried to read about os-prober and I also installed it but it gives nothing out when running it.
Edit 2:

Looks like this running os-prober and then update-grub, not finding any windows partition:
Code: [Select]
root@vilde-T420:/home/vilde# os-prober
root@vilde-T420:/home/vilde# update-grub
Generera konfigurationsfil för grub …
Hittade tema: /usr/share/grub/themes/patience/theme.txt
Hittade linux-avbildning: /boot/vmlinuz-4.14.11-towo.1-siduction-amd64
Hittade initrd-avbildning: /boot/initrd.img-4.14.11-towo.1-siduction-amd64
Hittade linux-avbildning: /boot/vmlinuz-4.14.10-towo.1-siduction-amd64
Hittade initrd-avbildning: /boot/initrd.img-4.14.10-towo.1-siduction-amd64
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found memtest86+ multiboot image: /boot/memtest86+_multiboot.bin
färdigt
« Last Edit: 2018/01/04, 18:26:32 by vilde »

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #3 on: 2018/01/04, 20:11:52 »
I started the computer from usb-stick and are now running live from latest xfce iso.
Code: [Select]
siducer@siduction:~$ su
root@siduction:/home/siducer# os-prober
/dev/sda4:Debian GNU/Linux buster/sid:Debian:linux
root@siduction:/home/siducer#

No windows hd/partition found now either. Is this a bug in the iso?



Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #4 on: 2018/01/04, 21:56:11 »
How would that be a bug in the iso-image?


Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #5 on: 2018/01/04, 22:21:38 »
How would that be a bug in the iso-image?



I have no idea. So far I have always only installed siduction on a hd and the last couple of years it  (Grub) has always found all my other os on the computer, this time it fails and I don't know why.

This computer has exactly the same setup as before with siduction, this time the installer told me to create an efi partition, at first I didn't do it and installed anyway but then on boot it left me with grub rescue or whatever it is called, I installed again, made an efi partition in the beginning of the hd and then this happened. The only difference from before is a new iso and that I did  change the former siduction partition to an efi partition and the rest as ext4.

So for me it's a bug or a regression or whatever.

Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #6 on: 2018/01/05, 12:36:24 »
Maybe this helps after running it through deepl

Offline Geier0815

  • User
  • Posts: 588
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #7 on: 2018/01/05, 13:19:11 »
Are you shure that windows is installed with uefi too? The windows-drive shows no fat-partition, so maybe you installed windows in legacy-mode.
Wenn Windows die Lösung ist...
kann ich dann bitte das Problem zurück haben?

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #8 on: 2018/01/05, 14:16:08 »
Maybe this helps after running it through deepl

I will have a look at that

Are you shure that windows is installed with uefi too? The windows-drive shows no fat-partition, so maybe you installed windows in legacy-mode.

I have no idea about that either, can be that it is so, I have never really dealt with uefi, I just install with the installer.

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #9 on: 2018/01/05, 14:28:36 »
Maybe this helps after running it through deepl
This is to much for me to understand, I did translate to English but then it's  not so good, for example in the

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #10 on: 2018/01/05, 14:34:08 »
Maybe this helps after running it through deepl

I tried to read this, to much over my head. I translated to English and for example the translated text says that I shall make an efi partition in the Bios, that's a wrong translation. This together makes it to hard to follow and understand.

I did gdisk -l /dev/sdX to check and it's not the output that is in the text, maybe this can help somebody to help me.

Code: [Select]

root@vilde-T420:/home/vilde# gdisk -l /dev/sda
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.3

Partition table scan:
  MBR: MBR only
  BSD: not present
  APM: not present
  GPT: not present


***************************************************************
Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT format
in memory.
***************************************************************

Disk /dev/sda: 234441648 sectors, 111.8 GiB
Model: INTEL SSDSC2BW12
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): CE862E8A-47B7-4D07-AF0F-C9E6600C31ED
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 234441614
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 2925 sectors (1.4 MiB)

Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name
   1            2048          526335   256.0 MiB   EF00  EFI System
   2       226052096       234440703   4.0 GiB     8200  Linux swap
   3       183554048       226052095   20.3 GiB    8300  Linux filesystem
   4          526336       183554047   87.3 GiB    8300  Linux filesystem
root@vilde-T420:/home/vilde# gdisk -l /dev/sdb
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.3

Partition table scan:
  MBR: MBR only
  BSD: not present
  APM: not present
  GPT: not present


***************************************************************
Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT format
in memory.
***************************************************************

Disk /dev/sdb: 312581808 sectors, 149.0 GiB
Model: INTEL SSDSA2BW16
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): 921B6789-19E3-4E3A-9E5A-C89BF655389A
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 312581774
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 3693 sectors (1.8 MiB)

Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name
   1            2048         1126399   549.0 MiB   EF00  EFI System
   2         1126400       122882047   58.1 GiB    0700  Microsoft basic data
   3       122882048       312580095   90.5 GiB    8300  Linux filesystem
root@vilde-T420:/home/vilde#

If not I can live with the setup I have, to start win (like once a month or so) I just press F12 on boot and chose the other hd to boot from, that works.

Offline jure

  • User
  • Posts: 635
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #11 on: 2018/01/05, 16:10:30 »
Quote
First, after switching to UEFI in the BIOS a UEFI partition must be created

that`s exact the same as in the german version and means that YOU have to create a UEFI partition on your hdd (NOT in the BIOS) from at least 100 MB up to 500 MB formatted with FAT32.
Gruss Juergen

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #12 on: 2018/01/05, 16:40:52 »
Quote
First, after switching to UEFI in the BIOS a UEFI partition must be created

that`s exact the same as in the german version and means that YOU have to create a UEFI partition on your hdd (NOT in the BIOS) from at least 100 MB up to 500 MB formatted with FAT32.

I know that and I did that, when I did the install.

I mentioned that wrong translation as an example, I have very difficult  to understand what's written even if it was in English because I understand to little of the vocabulary about whats under the hood in linux to be able to understand if it's also wrong translated.

Offline unklarer

  • User
  • Posts: 821
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #13 on: 2018/01/05, 17:06:48 »
I wonder all the time why the box with MBR has the EFI.   ???

In my opinion, the problem arises because os-prober has not recognized the existing on sda/sdb.

The solution should be to install grub on both plates.

Offline vilde

  • User
  • Posts: 708
Re: Grub will not find win installation after new install
« Reply #14 on: 2018/01/05, 17:15:38 »
I wonder all the time why the box with MBR has the EFI.   ???

In my opinion, the problem arises because os-prober has not recognized the existing on sda/sdb.

The solution should be to install grub on both plates.

Can bee a solution?

Anyway I just changed the settings in BIOS from where it has always been Legacy or UEFI? have been BOTH, now I changed it to only UEFI and then win is not starting, when telling bios to start from sdb.

That probably means that win is installed legacy mode just that  Geier0815 asked before.

Can that be changed or shall I someway install Grub on sdb also as unklarer suggest?