Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: [DE] keine HW acceleration mit GeForce GT 710  (Read 2875 times)

Offline michaa7

  • User
  • Posts: 2.318
[DE] keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« on: 2023/12/19, 13:54:27 »
vainfo zeigt mir den folgenden Fehler an:

Quote
~$ vainfo
libva info: VA-API version 1.20.0
libva error: vaGetDriverNames() failed with unknown libva error
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

Meine Graka:
Quote
$ inxi -G
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] driver: nvidia v: 470.223.02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.10 driver: X: loaded: nvidia
    unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia
    resolution: 1680x1050~60Hz
  API: EGL v: 1.5 drivers: kms_swrast,nvidia,swrast
    platforms: gbm,x11,surfaceless,device
  API: OpenGL v: 4.6.0 vendor: nvidia v: 470.223.02 renderer: NVIDIA
    GeForce GT 710/PCIe/SSE2

Quote
$ apt policy va-driver-all
va-driver-all:
  Installiert:           2.20.0-2
...

Jemand ne idee was der Fehler besagt und wie er behebbar ist?

Ok, you can't code, but you still might be able to write a bug report for Debian's sake

Offline towo

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.948
Re: keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« Reply #1 on: 2023/12/19, 15:26:32 »
Nvidia kann kein vaapi.
Es gibt aber nvidia-vaapi-driver, welches einen Wrapper auf vaapi macht.
Keine Ahnung, ob das mit so einem alten Eisen geht.
Ich gehe nicht zum Karneval, ich verleihe nur manchmal mein Gesicht.

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.373
    • Land of the Buckeye
Re: keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« Reply #2 on: 2023/12/20, 14:52:04 »
...
Es gibt aber nvidia-vaapi-driver, welches einen Wrapper auf vaapi macht.
...

Out of curiosity, I installed the nvidia-vaapi-driver package and tested it on my hardware with
Code: [Select]
vainfo It does not work on this hardware:

Code: [Select]
Device-1: NVIDIA GP106 [GeForce GTX 1060 6GB] driver: nvidia v: 525.147.05
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.10 with: Xwayland v: 23.2.3 driver: X:
    loaded: nvidia unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia

This is just FYI -- I have no problem playing videos.
System76 Oryx Pro, Intel Core i7-11800H, SSD 970 EVO Plus;  Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO

Offline towo

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.948
Re: keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« Reply #3 on: 2023/12/20, 15:35:05 »
Ich gehe nicht zum Karneval, ich verleihe nur manchmal mein Gesicht.

Offline michaa7

  • User
  • Posts: 2.318
Re: keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« Reply #4 on: 2023/12/20, 16:07:57 »
thanks towo, dibl ... I've no clue whether it works or not. vainfo isn't any different pre and post install so ...

And as I am using Vivaldi (chrome based) the wrapper wouldn't be of any help anyways. But it doesn't hurt either :-)
Ok, you can't code, but you still might be able to write a bug report for Debian's sake

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.373
    • Land of the Buckeye
Re: keine HW acceleration mit GeForce GT 710
« Reply #5 on: 2023/12/20, 19:12:30 »
@dibl

Code: [Select]
LIBVA_DRIVER_NAME=nvidia vainfo
https://github.com/elFarto/nvidia-vaapi-driver/blob/master/README.md

Got it -- Thank you. I see it is written for Firefox browser. I use SRWare Iron a lot, as well as Firefox, and no problem with videos on either browser, so I think I'm finished with it, for now.

Greetz -- Frohe Weihnachten.
System76 Oryx Pro, Intel Core i7-11800H, SSD 970 EVO Plus;  Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO