Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: [EN] (Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000  (Read 13533 times)

cylverbak

  • Guest
[EN] (Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« on: 2012/11/26, 22:38:01 »
I've just installed siduction 2012.2.0~rc1 64 bit version on my Dell 6200 Inspiron.

Skype (Debian multiarch) finds the webcam and audio is setup and working fine. Problem is, the camera is not turning on. This is skype 4.1. The problem occurs with Siduction 32 bit & 64 bit.

Manjaro 64 bit (archlinux based) is having the same problem with Skype 4.0 (4.1 not in their repos yet), audio but no video.

Mepis 12 (based on debian Wheezy) is running Skype 4.1 perfectly.

Not sure where to look for a fix. Any one else having the same problem? Suggestions on where to start looking for a fix?

Thanks

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.364
    • Land of the Buckeye
RE: Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000 32 or 64bit
« Reply #1 on: 2012/11/26, 22:48:59 »
It might be the "LD_PRELOAD" issue -- I have that on my old Logitech Quickcam Commicate STX.

Make sure you have installed the libv4l-0 package.  Then, make a little bash script that looks like this:

Code: [Select]
#!/bin/sh
export XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1
LD_PRELOAD=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so skype
exit 0


Give it a name ("skypelauncher.sh") and chmod +x to make it executable.  Test it and see if launches skype with video enabled.  If it works, you can edit the skype launch icon to call this script instead of the skype executable.
System76 Oryx Pro, Intel Core i7-11800H, SSD 970 EVO Plus;  Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO

Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
RE: Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000 32 or 64bit
« Reply #2 on: 2012/11/26, 22:59:31 »
It is a LD_Preload issue triggered by the latest libv4 update. The changelog of that update has the correct phrase (which might be identical with what dibl just posted) no time to check now.

greetz
devil

cylverbak

  • Guest
RE: Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000 32 or 64bit
« Reply #3 on: 2012/11/27, 02:23:03 »
Thanks guys, I'll give it a try in the morning :)

cylverbak

  • Guest
RE: Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000 32 or 64bit
« Reply #4 on: 2012/11/27, 16:05:11 »
Sorry to say, but that fix did not work. Audio is good, webcam recognized but the camera doesn't turn on. Kernel issue perhaps?

Linux 3.6-7.towo-siduction-amd64 #1 SMP PREEMPT Thu Nov 22 08:03:30 UTC 2012 x86_64 GNU/Linux

Offline ReinerS

  • User
  • Posts: 1.061
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #5 on: 2012/12/05, 18:37:38 »
Hmm, just tested the new skype and it also doesnt't use the video-camera over here (like most versions before).

I also used dibl's little script and it brought me:

Code: [Select]
ERROR: ld.so: object '/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
libv4l0 is installed  and system is on todays actual level.

Any guess what could be wrong ?

regards

Reiner

Edit:I tested it in the meantime with /usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so,. Now there was nor error-message and skype loaded after a while but again =>> no video. You can select the camera but the testscreen stays dark.
Even worse skype stays in  the memory and blocks the video-devices. Even kill -9 dosen't. help to get rid of it. Reboot is neded.
slackware => SuSE => kanotix => sidux => aptosid  => siduction

Offline towo

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.941
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #6 on: 2012/12/05, 19:03:18 »
Since skype is 32bit, it makes not many sense to preload a 64bit-lib.
Ich gehe nicht zum Karneval, ich verleihe nur manchmal mein Gesicht.

Offline ReinerS

  • User
  • Posts: 1.061
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #7 on: 2012/12/05, 19:09:42 »
@towo: I tried that without any preload and also with the 32-Bitversion of the lib.
Different but no video (I have put the description of that in an edit of my last post beacuse when I started the edit your answer hadn't arrved then)

regards

Reiner
slackware => SuSE => kanotix => sidux => aptosid  => siduction

cylverbak

  • Guest
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #8 on: 2012/12/05, 19:39:53 »
I'm so glad I'm not the only one experiencing this problem . . .

Just a quick update:

My first post was slightly errous.

Skype video does not work on THIS machine with Siduction 64 bit OR 32 bit.
It doesn't work with Manjaro 64 bit.
It does NOT work with Mepis 64 bit or 32 bit.

Audio in all three distros works fine, webcam is recognized, just black screen.

Now, on my Pentium IV machine (32 bit), Skype is working fine with both Siduction and Mepis with no loading changes for Skype required.

It appears to be a machine specific problem here, no idea why. At least two different kernels are involved so it's not kernel specific I don't think.

cylverbak

  • Guest
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #9 on: 2012/12/05, 19:52:46 »
just thought to try running Skype from terminal . . . I'm on Manjaro 64 (Arch based). I'll try on Siduction later today.

Going to Options > Video Devices > throws the following error - libv4l2: error turning on stream: No space left on device

oh nuts, I'l reboot and try it now . . . back in a few . . .

Edit: I was expecting identical error messages. Good thing I checked. No error with Video Options, just doesn't work.

Just ALSA complaining but sound is working fine.
Quote
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave


This is with kernel 3.6-8.towo-siduction-amd64

Offline ReinerS

  • User
  • Posts: 1.061
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #10 on: 2012/12/05, 20:07:46 »
Well,
I am not that much surprised. Skype used to work once I(not very good) with that camera but this is quite long ago. Since then it relanever worked with video on my box.

Other programs can use video here withoutany problem. Even googl+ did.
So I donot use skype normally at all. Only when I realize that there is a new version i give it another try (Like actually).

regards

Reiner
slackware => SuSE => kanotix => sidux => aptosid  => siduction

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.364
    • Land of the Buckeye
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #11 on: 2012/12/05, 22:17:16 »
Quote from: "towo"
Since skype is 32bit, it makes not many sense to preload a 64bit-lib.


That is true, now I that I think about it.  This skype installation has been set up since before multiarch.  If I had to reinstall it now, video might not work.  I guess I will be thankful, and leave it alone!
System76 Oryx Pro, Intel Core i7-11800H, SSD 970 EVO Plus;  Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO

Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #12 on: 2012/12/05, 22:37:47 »
Works fine here with a LogiTech cam.

greetz
devil

Offline ReinerS

  • User
  • Posts: 1.061
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #13 on: 2012/12/05, 22:41:34 »
Whats about using the 32-Bit-lib for that instead ?

The problems that I have with skype are pretty long going on and with the 32-Bit lib skype behaved asI had it experienced before (just no video, I use the gspca_zc3xx module for the camera)).
As it works by now for you it might well continue to work for you further on..
Well a complete system-backup should probably be considered before trying that.

regards

Reiner
slackware => SuSE => kanotix => sidux => aptosid  => siduction

Offline devil

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Posts: 4.844
(Solved) Skype - No video Logitech Quickcam Pro 4000
« Reply #14 on: 2012/12/05, 23:13:06 »
I never needed to do anything. Worked ootb right aftger connecting with Logitech C270. Then changed to multiarch (after the dust settled) and it still works.

greetz
devil