Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic: Video Problems  (Read 513 times)

Offline finotti

  • User
  • Posts: 190
Video Problems
« on: 2021/02/20, 18:48:27 »
This question is about an aptosid box, not siduction!  So, feel free to ignore.

Recently I started to have some glitches in Plasma.  Screen flickering, rectangles covering parts of windows, some weird artifacts...  I tried changing the compositor (OpneGL 3.1, 2.0 and XRender), and even disabling it (no effects).  With effects disabled it is better, but I still get the occasional glitches.

I see no errors in Xorg.0.log.


Here is some hardware info:
Code: [Select]
# inxi -G
Graphics:  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.10 driver: loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1: 1920x1080~60Hz
           2: 1920x1080~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2) v: 4.5 Mesa 20.3.4

Code: [Select]
# inxi -v3
System:    Host: debian Kernel: 5.11.0-0.slh.1-aptosid-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1
           Desktop: KDE Plasma 5.20.5 Distro: aptosid 2013-01 - kde-full - (201305050307) base: Debian GNU/Linux bullseye/sid
Machine:   Type: Desktop System: ASUS product: All Series v: N/A serial: N/A
           Mobo: ASUSTeK model: Z87-PRO v: Rev 1.xx serial: 140120922701297 UEFI: American Megatrends v: 2103 date: 08/18/2014
Battery:   Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech M310 charge: 55% (should be ignored) status: Discharging
CPU:       Info: Quad Core model: Intel Core i7-4771 bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 8 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 55962
           Speed: 3498 MHz min/max: 800/3900 MHz Core speeds (MHz): 1: 3498 2: 3523 3: 3498 4: 3435 5: 3499 6: 3498 7: 3499
           8: 3538
Graphics:  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics vendor: ASUSTeK driver: i915 v: kernel
           bus ID: 00:02.0
           Display: x11 server: X.Org 1.20.10 driver: loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa resolution: 1: 1920x1080~60Hz
           2: 1920x1080~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2) v: 4.5 Mesa 20.3.4 direct render: Yes
Network:   Device-1: Intel Ethernet I217-V vendor: ASUSTeK driver: e1000e v: kernel port: f080 bus ID: 00:19.0
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: e0:3f:49:a3:4c:a6
Drives:    Local Storage: total: 13.99 TiB used: 6.33 TiB (45.2%)
Info:      Processes: 376 Uptime: 7h 14m Memory: 31.24 GiB used: 7.27 GiB (23.3%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers:
           gcc: 10.2.1 Packages: 6011 Shell: Bash v: 5.1.4 inxi: 3.3.01

Any suggestions would be appreciated.

Offline towo

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.510
Re: Video Problems
« Reply #1 on: 2021/02/20, 20:50:10 »
Quote
I see no errors in Xorg.0.log.
Better use
Code: [Select]
dmesg | egrep -i "fail|warn|error"for checking what could be wrong.
Ich gehe nicht zum Karneval, ich verleihe nur manchmal mein Gesicht.

Offline finotti

  • User
  • Posts: 190
Re: Video Problems
« Reply #2 on: 2021/02/20, 21:04:43 »
Thanks, towo!

I see a "GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error":


Code: [Select]
# dmesg | egrep -i "fail|warn|error"
[    0.903037] RAS: Correctable Errors collector initialized.
[    1.094076] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001828-0x000000000000182F conflicts with OpRegion 0x0000000000001800-0x000000000000187F (\PMIO) (20201113/utaddress-204)
[    1.094084] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C40-0x0000000000001C4F conflicts with OpRegion 0x0000000000001C00-0x0000000000001FFF (\GPR) (20201113/utaddress-204)
[    1.094088] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C30-0x0000000000001C3F conflicts with OpRegion 0x0000000000001C00-0x0000000000001C3F (\GPRL) (20201113/utaddress-204)
[    1.094091] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C30-0x0000000000001C3F conflicts with OpRegion 0x0000000000001C00-0x0000000000001FFF (\GPR) (20201113/utaddress-204)
[    1.094095] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C00-0x0000000000001C2F conflicts with OpRegion 0x0000000000001C00-0x0000000000001C3F (\GPRL) (20201113/utaddress-204)
[    1.094098] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000001C00-0x0000000000001C2F conflicts with OpRegion 0x0000000000001C00-0x0000000000001FFF (\GPR) (20201113/utaddress-204)
[    1.430960] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20201113/psargs-330)
[    1.431069] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20201113/psparse-529)
[    1.432171] ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF.DSSP], AE_NOT_FOUND (20201113/psargs-330)
[    1.432277] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.SAT0.SPT4._GTF due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20201113/psparse-529)
[    2.304862] usb 4-2: Set SEL for device-initiated U1 failed.
[    2.304915] usb 4-2: Set SEL for device-initiated U2 failed.
[    2.802129] EXT4-fs (sdb2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,discard. Quota mode: none.
[ 6392.975802] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
[23277.358171] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.358179] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.358184] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.359122] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.359132] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.359137] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.359960] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.359970] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.359974] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.360023] ldm_validate_partition_table(): Disk read failed.
[23277.360837] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.360843] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.360846] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.361650] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.361658] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.361661] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.362482] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.362487] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.362490] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.363273] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.363277] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.363279] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.364096] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.364101] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.364103] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[23277.364932] sd 9:0:0:2: [sdj] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_SENSE cmd_age=0s
[23277.364938] blk_update_request: I/O error, dev sdj, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 0
[23277.364941] Buffer I/O error on dev sdj, logical block 0, async page read
[26796.166079] WARNING! power/level is deprecated; use power/control instead

Nothing else seems related....

Offline towo

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.510
Re: Video Problems
« Reply #3 on: 2021/02/20, 21:13:41 »
Besides your system has many problems with your device sdj, you could try
Code: [Select]
intel_iommu=igfx_offas kernel parameter on boot.

Ich gehe nicht zum Karneval, ich verleihe nur manchmal mein Gesicht.

Offline finotti

  • User
  • Posts: 190
Re: Video Problems
« Reply #4 on: 2021/02/20, 21:30:44 »
Thanks for the suggestion!  I've just rebooted and so far no glitches.  I will wait a little longer to be sure.

Thanks for the help, towo!