seduction
 Language:
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2021/04/19, 15:36:13


Help

Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10  (Read 1432 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Xaver

  • User
  • Posts: 62
no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« on: 2021/01/25, 11:38:41 »

After kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10 ALSA-sound does not work anymore.

Booted with kernel 5.9.15 the sound is still ok.

Asus notebook
Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
               Sound Server: ALSA v: k5.9.15-towo.1-siduction-amd64
« Last Edit: 2021/01/25, 11:52:59 by Xaver »

Offline Pip

  • User
  • Posts: 91
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #1 on: 2021/01/25, 12:05:41 »
I don't have the exact same -
Audio:     Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio driver: snd_hda_intel

but my audio does come through, so there's nothing generic there.
What do you get when you run speaker-test?

Offline jure

  • User
  • Posts: 570
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #2 on: 2021/01/25, 12:14:51 »
no problems here

Code: [Select]
Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k5.10.10-towo.1-siduction-amd64
Gruss Juergen

Offline Xaver

  • User
  • Posts: 62
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #3 on: 2021/01/25, 12:56:43 »
Results of speaker-test:
Code: [Select]
$ speaker-test
speaker-test 1.2.4
 
Wiedergabe-Gerät ist default
Stream-Parameter sind 48000 Hz, S16_LE, 1 Kanäle
Verwende 16 Oktaven rosa Rauschen
Rate ist 48000 Hz (angefordert: 48000 Hz)
Puffergröße von 2048 bis 16384
Periodengröße von 1024 bis 1024
Verwende maximale Puffergröße 16384
Perioden = 4
gesetzt: period_size = 1024
gesetzt: buffer_size = 16384
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,663804
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,986654
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,986893

Offline Pip

  • User
  • Posts: 91
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #4 on: 2021/01/25, 13:04:26 »
It's not showing an error, then. Good.
Have you checked on alsamixer and the Advanced Audio test in System Settings? I can't imagine why they might not be right since the sound does work with a different kernel, but it's worth a look.
Oh, was there a problem with your upgrade? Your output shows the sound server for 5.9.15, is there nothing for 5.10.10? What's the inxi -A output when booting with 5.10.10?

Offline seasons

  • User
  • Posts: 262
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #5 on: 2021/01/25, 16:25:26 »
inxi won't tell you much. Use the alsa-info script. Get one info from the 5.9 kernel and one from 5.10

Offline whistler_mb

  • User
  • Posts: 161
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #6 on: 2021/01/25, 18:45:24 »
@Xaver

Have you tested whether the sound is output via the headphone jack?

Currently I also have no sound over the laptop speakers, but it works via the headphone jack, USB sound card and Bluetooth.

My last d-u is from today. But I did not test if the sound through the speakers still worked before the d-u.
However, the sound over the speakers still worked at the beginning of last week.

It came today the kernel 5.10.10 but I do not think it is because of the kernel. Even with the previous kernel 5.10.9, the sound no longer works, which worked before.

Offline hschn

  • User
  • Posts: 100
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #7 on: 2021/01/25, 19:28:37 »
I had the same problem some time ago.

My solution was:
Deletion of all files and folders related to Pulseaudio in my home directory and reboot.

good luck

Mögen hätt' ich schon wollen, aber dürfen habe ich mich nicht getraut (Karl Valentin)

Offline whistler_mb

  • User
  • Posts: 161
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #8 on: 2021/01/26, 11:50:06 »
This morning my speakers are working. But I did nothing more for it yesterday on the laptop.

In the evening I sent my laptop to standby as usual and did not shut it down.

So I restarted my laptop and the speakers did not work. After a short standby and wake up the speakers work again.

But why  ???

Offline Xaver

  • User
  • Posts: 62
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #9 on: 2021/01/26, 12:10:48 »
I have now installed kernel 5.10.9 – sound does not work either.
.
inxi output looks ok:

Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k5.10.9-towo.2-siduction-amd64
.
For some reason kernels 5.10.xy and my hardware do not cooperate.
.
There is no 'Advanced Audio Test' on my system. Which package does contain it?

Offline Pip

  • User
  • Posts: 91
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #10 on: 2021/01/26, 12:17:56 »
System Settings -> Audio -> Advanced -> Speaker Placement and Testing.

Offline Xaver

  • User
  • Posts: 62
Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
« Reply #11 on: 2021/01/26, 14:49:47 »
@ pip
menu 'System Settings -> Audio -> Advanced -> Speaker Placement and Testing' is specific to your desktop
On my Openbox system it does not exist.

my guess: your menu leads to AudMeS

On my system AudMeS works fine with kernel 4.9.15
It does not work with kernels 5.10.9 and 5.10.10

So I shall stay with kernel 5.9.15 and hope, that kernel 5.11 will be ok again.