Siduction Forum

Siduction Forum => Upgrade Warnings (DE / EN) => Topic started by: Xaver on 2021/01/25, 11:38:41

Title: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Xaver on 2021/01/25, 11:38:41

After kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10 ALSA-sound does not work anymore.

Booted with kernel 5.9.15 the sound is still ok.

Asus notebook
Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
               Sound Server: ALSA v: k5.9.15-towo.1-siduction-amd64
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Pip on 2021/01/25, 12:05:41
I don't have the exact same -
Audio:     Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio driver: snd_hda_intel

but my audio does come through, so there's nothing generic there.
What do you get when you run speaker-test?
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: jure on 2021/01/25, 12:14:51
no problems here

Code: [Select]
Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k5.10.10-towo.1-siduction-amd64
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Xaver on 2021/01/25, 12:56:43
Results of speaker-test:
Code: [Select]
$ speaker-test
speaker-test 1.2.4
 
Wiedergabe-Gerät ist default
Stream-Parameter sind 48000 Hz, S16_LE, 1 Kanäle
Verwende 16 Oktaven rosa Rauschen
Rate ist 48000 Hz (angefordert: 48000 Hz)
Puffergröße von 2048 bis 16384
Periodengröße von 1024 bis 1024
Verwende maximale Puffergröße 16384
Perioden = 4
gesetzt: period_size = 1024
gesetzt: buffer_size = 16384
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,663804
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,986654
 0 - Front Left
Zeit pro Periode = 2,986893
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Pip on 2021/01/25, 13:04:26
It's not showing an error, then. Good.
Have you checked on alsamixer and the Advanced Audio test in System Settings? I can't imagine why they might not be right since the sound does work with a different kernel, but it's worth a look.
Oh, was there a problem with your upgrade? Your output shows the sound server for 5.9.15, is there nothing for 5.10.10? What's the inxi -A output when booting with 5.10.10?
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: seasons on 2021/01/25, 16:25:26
inxi won't tell you much. Use the alsa-info script. Get one info from the 5.9 kernel and one from 5.10
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: whistler_mb on 2021/01/25, 18:45:24
@Xaver

Have you tested whether the sound is output via the headphone jack?

Currently I also have no sound over the laptop speakers, but it works via the headphone jack, USB sound card and Bluetooth.

My last d-u is from today. But I did not test if the sound through the speakers still worked before the d-u.
However, the sound over the speakers still worked at the beginning of last week.

It came today the kernel 5.10.10 but I do not think it is because of the kernel. Even with the previous kernel 5.10.9, the sound no longer works, which worked before.
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: hschn on 2021/01/25, 19:28:37
I had the same problem some time ago.

My solution was:
Deletion of all files and folders related to Pulseaudio in my home directory and reboot.

good luck

Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: whistler_mb on 2021/01/26, 11:50:06
This morning my speakers are working. But I did nothing more for it yesterday on the laptop.

In the evening I sent my laptop to standby as usual and did not shut it down.

So I restarted my laptop and the speakers did not work. After a short standby and wake up the speakers work again.

But why  ???
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Xaver on 2021/01/26, 12:10:48
I have now installed kernel 5.10.9 – sound does not work either.
.
inxi output looks ok:

Audio:     Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k5.10.9-towo.2-siduction-amd64
.
For some reason kernels 5.10.xy and my hardware do not cooperate.
.
There is no 'Advanced Audio Test' on my system. Which package does contain it?
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Pip on 2021/01/26, 12:17:56
System Settings -> Audio -> Advanced -> Speaker Placement and Testing.
Title: Re: no sound after kernel upgrade 5.9.15 –> 5.10.10
Post by: Xaver on 2021/01/26, 14:49:47
@ pip
menu 'System Settings -> Audio -> Advanced -> Speaker Placement and Testing' is specific to your desktop
On my Openbox system it does not exist.

my guess: your menu leads to AudMeS

On my system AudMeS works fine with kernel 4.9.15
It does not work with kernels 5.10.9 and 5.10.10

So I shall stay with kernel 5.9.15 and hope, that kernel 5.11 will be ok again.