seduction
 Language:
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2019/09/17, 16:27:34


Help

Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: (Solved) But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0  (Read 3784 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sedonix

  • User
  • Posts: 22
I have three siduction systems and the Intel based one works fine. I have 32 & 64 nVidia systems on the same computer with the identical problem.

Code: [Select]
System:    Host: otsdawa Kernel: 4.2.5-towo.1-siduction-amd64 x86_64 (64 bit) Desktop: KDE Plasma 5.4.2
           Distro: siduction 14.1.0 Indian Summer - kde - (201411230337)
Machine:   System: Compaq-Presario product: KQ514AA-ABA SR5550F
           Mobo: ASUSTek model: NARRA3 v: 3.02 Bios: Phoenix v: 5.13 date: 05/02/2008
CPU:       Dual core AMD Athlon 64 X2 5400+ (-MCP-) cache: 1024 KB
           clock speeds: max: 2800 MHz 1: 2200 MHz 2: 2200 MHz
Graphics:  Card: NVIDIA C61 [GeForce 6150SE nForce 430]
           Display Server: X.Org 1.17.3 driver: N/A Resolution: 1920x1200@59.95hz
           GLX Renderer: GeForce 6150SE nForce 430/integrated/SSE2 GLX Version: 2.1.2 NVIDIA 304.128
Audio:     Card NVIDIA MCP61 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.2.5-towo.1-siduction-amd64
Network:   Card: NVIDIA MCP61 Ethernet driver: forcedeth
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 00:1f:c6:6f:50:a9
Drives:    HDD Total Size: 3000.6GB (86.5% used) ID-1: /dev/sdb model: WDC_WD1001FALS size: 1000.2GB
           ID-2: /dev/sda model: ST3500620AS size: 500.1GB ID-3: USB /dev/sdc model: Ext_HDD_1021 size: 1500.3GB
Partition: ID-1: / size: 24G used: 8.1G (36%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 8.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 191 Uptime: 16 min Memory: 953.5/2887.4MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.28

Code: [Select]
X.Org X Server 1.17.3
Release Date: 2015-10-26
[    29.374] X Protocol Version 11, Revision 0
[    29.374] Build Operating System: Linux 3.16.0-4-amd64 x86_64 Debian
[    29.374] Current Operating System: Linux otsdawa 4.3.0-towo.2-siduction-amd64 #1 SMP PREEMPT siduction 4.3-1 (2015-11-06) x86_64
[    29.374] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.3.0-towo.2-siduction-amd64 root=UUID=391b4b19-a87f-41a7-b5cd-ac71928e22ac ro nomodeset nouveau.modeset=0
[    29.374] Build Date: 27 October 2015  11:41:02PM
[    29.374] xorg-server 2:1.17.3-2 (http://www.debian.org/support)
[    29.374] Current version of pixman: 0.33.4
[    29.374]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[    29.374] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    29.374] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Nov  6 22:52:51 2015
[    29.374] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    29.374] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    29.375] (==) ServerLayout "Xorg Configured"
[    29.375] (**) |-->Screen "Screen 0" (0)
[    29.375] (**) |   |-->Monitor "Monitor 0"
[    29.375] (==) No device specified for screen "Screen 0".
    Using the first device section listed.
[    29.375] (**) |   |-->Device "Device 0"
[    29.375] (==) Automatically adding devices
[    29.375] (==) Automatically enabling devices
[    29.375] (==) Automatically adding GPU devices
[    29.375] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    29.375]     Entry deleted from font path.
[    29.375] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[    29.375]     Entry deleted from font path.
[    29.375] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/Type1" does not exist.
[    29.375]     Entry deleted from font path.
[    29.375] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[    29.375]     Entry deleted from font path.
[    29.375] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/X11/misc,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi,
    built-ins
[    29.375] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    29.375] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    29.375] (II) Loader magic: 0x55a06bf1ede0
[    29.375] (II) Module ABI versions:
[    29.375]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    29.375]     X.Org Video Driver: 19.0
[    29.375]     X.Org XInput driver : 21.0
[    29.375]     X.Org Server Extension : 9.0
[    29.377] (EE) systemd-logind: failed to get session: PID 1651 does not belong to any known session
[    29.378] (--) PCI:*(0:0:13:0) 10de:03d0:103c:2a6c rev 162, Mem @ 0xfb000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xfc000000/16777216, BIOS @ 0x??/131072
[    29.378] (II) LoadModule: "glx"
[    29.378] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libglx.so
[    29.400] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    29.400]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    29.400]     Module class: X.Org Server Extension
[    29.400] (II) NVIDIA GLX Module  304.128  Wed Aug 26 10:58:14 PDT 2015
[    29.400] (II) LoadModule: "nvidia"
[    29.400] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    29.401] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    29.401]     compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    29.401]     Module class: X.Org Video Driver
[    29.455] (EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module. Please check your
[    29.455] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages.
[    29.455] (II) UnloadModule: "nvidia"
[    29.455] (II) Unloading nvidia
[    29.455] (EE) Failed to load module "nvidia" (module-specific error, 0)
[    29.455] (EE) No drivers available.
[    29.455] (EE)
Fatal server error:
[    29.455] (EE) no screens found(EE)
[    29.456] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
     at http://wiki.x.org
 for help.
[    29.456] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    29.456] (EE)

On boot and the last string on dmesg gives me multiple

Code: [Select]
[2x.xxxxxx] nvdia: unknown.symbol mtrr_add/del (err 0)

Looks like it can't load the driver but all other kernels up to this point are OK.

I'm using the Debian 304.128 nVidia drivers.
« Last Edit: 2015/11/07, 23:50:23 by sedonix »

Offline melmarker

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.731
    • g-com.eu
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #1 on: 2015/11/07, 02:05:58 »
Thats easy, apply a matching patch, rebuild the kernel, be done with it - its a upstream problem 8)

introduced here:
http://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/commit/?id=2baa891e42d84159b693eadd44f6fe1486285bdc

hopefully solved with:
http://nmacleod.com/public/oebuild/patches/00_hack_kern43.txt

But please be patient and let towo` have a look - worst case would be that the patch affect other things.
Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. (Benjamin Franklin, November 11, 1755)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity. (Hanlons razor)

Offline linearJim

  • User
  • Posts: 32
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #2 on: 2015/11/07, 07:58:53 »
sedonix
one question since you have intel video card, with kernel

Code: [Select]
└──┤ uname -r
4.3.0-towo.1-siduction-amd64

i get a blank tty (with previous kernels i get a normal tty)

do you have this issue with this kernel and intel graphics card?

more info
Code: [Select]
└──┤ inxi -G
Graphics:  Card-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
           Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 840M]
           Display Server: X.Org 1.17.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz, 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 11.0.4


└──┤ sudo lshw -c video
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 0b
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:45 memory:f7400000-f77fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:f000(size=64)

Offline ayla

  • User
  • Posts: 1.697
Kernel: 4.18.11-towo.1-siduction-amd64 x86_64
Desktop: KDE Plasma 5.13.5
(mostly) kept current siduction "18.3.0 Patience"
HP EliteBook 8570p; MoBo: HP model: 17A7 v: KBC Version 42.35
Dual core  i5-3320M (-MT-MCP-)
Intel 3. Gen Graphics (Ivybridge) Driver:i915/ intel
 Wifi Intel Centrino N6205

Offline linearJim

  • User
  • Posts: 32
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #4 on: 2015/11/07, 08:19:19 »
thanks ayla, i totally missed that thread  :-[

upgrading kernel...

Offline sedonix

  • User
  • Posts: 22
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #5 on: 2015/11/07, 14:30:53 »
Thanks all for your replies. Yes, Intel OK, nVidia not. I can wait. Systems will work just fine on 4.2 kernels probably forever. Never had an update that said it required a new kernel. :)

Offline sedonix

  • User
  • Posts: 22
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #6 on: 2015/11/07, 23:44:42 »
To-Wo......To-Wo......To-Wo
Linux version 4.3.0-towo.3-siduction-686-pae

Problem solved on i386. I'll check amd64 install later.
 Are you sure Towo is not Linus?
Can't give Towo enough thanks for the instant fix.

Offline DeepDayze

  • User
  • Posts: 408
Re: But...how about nVidia drivers and kernel 4.3.0
« Reply #7 on: 2015/11/28, 17:02:24 »
To-Wo......To-Wo......To-Wo
Linux version 4.3.0-towo.3-siduction-686-pae

Problem solved on i386. I'll check amd64 install later.
 Are you sure Towo is not Linus?
Can't give Towo enough thanks for the instant fix.


hahahaha, Towo is not Linus...but maybe is a good friend of his ;)