seduction
 Language:
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2020/02/29, 14:47:04


Help

Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available  (Read 1770 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 144
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« on: 2020/01/19, 17:07:58 »
I have this problems since few months and after a lot of testing, purge pulseaudio and so on I finished the idea for other debugging.So looking on reddit I found this https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=942803 and I was thinking, ehi I update always the kernel and maybe the problem is that because I didn't changed anything else.
So I installed linux-headers-5.3.14-towo.1-siduction-amd64 and now the audio on hdmi is back again.I just wanted to share here in case there is someone else with the issue and to report it.
PS: I was using the latest 5.4.11 kernel version.

Offline axt

  • User
  • Posts: 361
    • axebase.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #1 on: 2020/01/19, 18:56:44 »
Issues with pulseaudo I believe you.

Installing header files of a kernel, using a different kernel version, is definitely not the solution. Probably you have unknowingly changed something else at the same time.

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 1.954
    • Land of the Buckeye
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #2 on: 2020/01/19, 21:03:02 »
Pulseaudo on plasma desktop is working well here:

Code: [Select]
System:    Host: dibl-HP350 Kernel: 5.4.12-towo.2-siduction-amd64 x86_64 bits: 64
           Desktop: KDE Plasma 5.14.5 Distro: siduction 18.3.0 Patience - kde - (201805132121)
Audio:     Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio driver: snd_hda_intel
           Device-2: Intel 8 Series HD Audio driver: snd_hda_intel
           Sound Server: ALSA v: k5.4.12-towo.2-siduction-amd64
don@dibl-HP350:~$ sudo apt policy pulseaudio
pulseaudio:
  Installed: 13.0-3
  Candidate: 13.0-3
  Version table:
 *** 13.0-3 500
        500 http://deb.debian.org/debian unstable/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO, 2@WD1003FZEX in BTRFS

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 144
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #3 on: 2020/01/20, 10:15:48 »
Just to add more information:
  • Pulseaudio detect the HDMI output
  • Purged pulseaudio, removed and reinstalled, removed the folder in config, restarted pulseaudio also with log, I don't have any asound.rc (all of them multiple times)
  • In some cases the audio was available only selecting HDMI surround option but there was a delay with the video
  • In pavucontrol the audio on HDMI was available (the bar was moving) with no audio on the TV
  • Tried with different TVs without success
I tried installing that kernel without changing anything on pulseaudio, restart and now the audio was working.I have a Intel Haswell for HDMI on a laptop with 2 video cards and one is a Nvidia card.
My test with another kernel was the unique option that I didn't try, it is the first time that I did it.
Everything was updated to the latest version.

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 144
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #4 on: 2020/02/10, 16:47:27 »
I can confirm also with the latest kernel in siduction still have that problem.There is anything that I can do to help in debugging?

Offline axt

  • User
  • Posts: 361
    • axebase.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #5 on: 2020/02/10, 23:16:01 »
Quote from: Mte90
Nvidia

...with nouveau or nvidia?

From time to time in combination with certain pulseaudio versions the issue occurs (in Ubuntu, Debian), when nvidia isn't installed, nouveau is used.

Offline melmarker

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.795
    • g-com.eu
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #6 on: 2020/02/10, 23:24:38 »
@Mte90 - what can i say - just switched my audio output to my monitor - it is connected via DP - so i guess it is just a misconfiguration
Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. (Benjamin Franklin, November 11, 1755)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity. (Hanlons razor)

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 144
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #7 on: 2020/02/11, 10:20:54 »
I am using proprietary nvidia driver.
Well the issue is just fixed switched to linux kernel 5.3 with any 5.4 version the audio with hdmi is not working.
Also now the settings for pulseaudio are the default one with no changes, so I don't know what kind of log I can share to understand the issue.

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 144
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #8 on: 2020/02/14, 21:53:33 »
I was just investigating a bit and I saw those warning during kernel updates:
Code: [Select]
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8125a-3.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8168fp-3.fw for module r8169
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/icl_dmc_ver1_09.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/tgl_dmc_ver2_04.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/skl_huc_2.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/bxt_huc_2.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/kbl_huc_4.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/glk_huc_4.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/kbl_huc_4.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/cml_huc_4.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/cml_guc_33.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/icl_huc_9.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/ehl_huc_9.0.0.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/ehl_guc_33.0.4.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/tgl_huc_7.0.3.bin for module i915
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/tgl_guc_35.2.0.bin for module i915
Seems related to https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=931930 and https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=950971
I don't know if these are the causes of my problem with the audio.
« Last Edit: 2020/02/15, 14:59:37 by Mte90 »

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 1.954
    • Land of the Buckeye
Re: With Kernel 5.4 hdmi sounds no available
« Reply #9 on: 2020/02/14, 23:06:34 »
The important word there is "Possible" -- it is a hint for you if there is a problem with networking.  I have the same message on a HP laptop with Realtek chip.  If networking is working correctly on your system, you can disregard those messages.
Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO, 2@WD1003FZEX in BTRFS