seduction
 Language:
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2020/02/21, 02:29:32


Help

Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon  (Read 17489 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 1.954
    • Land of the Buckeye
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #30 on: 2015/07/03, 17:01:59 »
@dibl: Do you use the repository kdenext?


Yes, kde-frameworks in kdenext.
Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO, 2@WD1003FZEX in BTRFS

Offline dibl

  • siduction community member
  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 1.954
    • Land of the Buckeye
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #31 on: 2015/07/03, 17:10:17 »

in my test installation (in virtualbox, indiansummer amd64 -kdenext - with kde-full (kde-plasma 5.3.2, Qt 5.4.2) both is working.
The prog set in autostart is running after login and the context-menu after right-click the desktop shows on top the function "Befehl ausführen" "run command", witch launches krunner

@ Santa -thx for your work !


After I had the first challenge with setting a script to run on startup, I searched online and found this, which says that it is a known issue and can be worked around by using a .desktop file, so that is what I did to resolve it.  Maybe I didn't try enough.  My conky runs with no issue, after I manually launched it one time, but it does not appear in Startup and Shutdown/Autostart under systemsettings.
Asus ROG STRIX X299-E, Core i7-7740X, Nvidia GTX-1060, dual monitors, SSD 860 EVO, 2@WD1003FZEX in BTRFS

holgerw

  • Guest
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #32 on: 2015/07/03, 18:01:56 »
Quote from: dibl
- In systemsettings, the Autostart function is not actually working, although it does move scripts to ~/.config. You'll have to write a .desktop file in ~/.config/autostart to run your autostart scripts.


- You can't click the desktop and then type the command like KDE 4, but Alt-F2 still launches krunner.

in my test installation (in virtualbox, indiansummer amd64 -kdenext - with kde-full (kde-plasma 5.3.2, Qt 5.4.2) both is working.
The prog set in autostart is running after login and the context-menu after right-click the desktop shows on top the function "Befehl ausführen" "run command", witch launches krunner

@ Santa -thx for your work !

Hello,

I've made following experience:
When trying to ad a script to Autostart, it will be ignored, but adding a program to autostart works.

Off topic: Na Jürgen, doch neugierig geworden auf kf5?  ;D

Kind regards,
  Holger

Offline jure

  • User
  • Posts: 520
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #33 on: 2015/07/03, 18:34:25 »
of course my fault, I started a program and not a script...

----
OT: Hallo Holger - bei (ohne hold)
Code: [Select]
115 aktualisiert, 107 neu installiert, 1 zu entfernen und 0 nicht aktualisiert
muss ich ja mal schauen,, was passiert, allerdings in einer vm - läuft soweit. Umwerfend Neues oder Besseres habe ich aber noch nicht entdeckt ;-) ....
Gruss Juergen

Offline Santa

  • User
  • Posts: 261
  • siduction's KDE packager
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #34 on: 2015/07/04, 01:18:31 »
Hi,


Like one hour ago the packages from kdenext/kde-frameworks were copied to kdenext/unstable, first post edited.


More stuff is coming to siduction soon, please stay tuned.
Sometimes standing for what you believe means standing alone.

Offline clubex

  • User
  • Posts: 265
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #35 on: 2015/07/04, 12:47:43 »
Santa:
So we can remove the kde-frameworks repo from the sources list?

Offline Santa

  • User
  • Posts: 261
  • siduction's KDE packager
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #36 on: 2015/07/04, 15:59:37 »
Santa:
So we can remove the kde-frameworks repo from the sources list?


If you are already have kdenext/unstable, yes you can remove it from your sources.list


I have updated the installation instructions here:
https://community.kde.org/Plasma/InstallingNext#siduction
Sometimes standing for what you believe means standing alone.

Offline vayu

  • User
  • Posts: 204
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #37 on: 2015/07/04, 17:37:38 »
I have updated the installation instructions here:
https://community.kde.org/Plasma/InstallingNext#siduction

The instructions refer to sddm-kcm I found it as:
$ apt-cache search sddm
kde-config-sddm - KCM module for SDDM

Meanwhile, I couldn't get sddm to work.  It would hang with a black screen after login.  After ctrl  f1 I entered dpkg-reconfigure sddm, and set it to kdm, then rebooted and it strangely went into sddm and worked.  Then I did dpkg-reconfigure again and set it to sddm and it broke again. Then I set it to kdm and it was still broken.  I uninstalled sddm and now I'm back in with kdm.  Searching google, I could only find conflicting ideas of how to set the dm. 

Then uninstalled kdm and had only sddm installed, but that didn't work either.  Yet it did one time work so something must be stopping it from starting X.  I tried deleting ~/.Xauthority. Does anyone know the steps involved in making sure the startup to sddm works?
« Last Edit: 2015/07/04, 18:14:46 by vayu »

Offline clubex

  • User
  • Posts: 265
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #38 on: 2015/07/04, 18:52:02 »
I notice that systemd has disappeared from systemsettings although kcmsystemd is installed. Can't see any substitute amongst kf5 packages. It this somethng we have to wait for?


Offline jure

  • User
  • Posts: 520
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #39 on: 2015/07/04, 19:53:51 »
there is systemadm in systemsettings on my kde test installation

« Last Edit: 2015/07/04, 22:03:05 by piper »
Gruss Juergen

Offline piper

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 1.728
  • we are the priests ... of the temples of syrinx
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #40 on: 2015/07/04, 22:03:43 »
Quote from: jure
there is systemadm in systemsettings on my kde test installation


What "kde test installation" do you have ?

with 

500 http://packages.siduction.org/kdenext/ unstable/main amd64 Packages

Code: [Select]
piper@x1:~$ apt-cache policy systemadm
N: Unable to locate package systemadm

Unless your using systemd-ui which is in the sid branch
I either give too many fucks or no fucks at all, it's like I cannot find a middle ground for a moderate fuck distribution, it's like what the fuck

Free speech isn't just fucking saying what you want to say, it's also hearing what you don't want to fucking hear

Offline Santa

  • User
  • Posts: 261
  • siduction's KDE packager
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #41 on: 2015/07/04, 22:13:22 »

Hi,

I notice that systemd has disappeared from systemsettings although kcmsystemd is installed. Can't see any substitute amongst kf5 packages. It this somethng we have to wait for?


You are right, we had a package available in siduction but not in debian to provide that kcm. Fortunately there is a frameworks based version, but we need to package it. So I think you will get it back.


I have updated the installation instructions here:
https://community.kde.org/Plasma/InstallingNext#siduction

The instructions refer to sddm-kcm I found it as:
$ apt-cache search sddm
kde-config-sddm - KCM module for SDDM

Meanwhile, I couldn't get sddm to work.  It would hang with a black screen after login.  After ctrl  f1 I entered dpkg-reconfigure sddm, and set it to kdm, then rebooted and it strangely went into sddm and worked.  Then I did dpkg-reconfigure again and set it to sddm and it broke again. Then I set it to kdm and it was still broken.  I uninstalled sddm and now I'm back in with kdm.  Searching google, I could only find conflicting ideas of how to set the dm. 

Then uninstalled kdm and had only sddm installed, but that didn't work either.  Yet it did one time work so something must be stopping it from starting X.  I tried deleting ~/.Xauthority. Does anyone know the steps involved in making sure the startup to sddm works?


It seems you are right, I'm busy with other stuff but I will investigate it. Lasts test I have been doing were done with lightdm and kdm, thanks for noticing.
Sometimes standing for what you believe means standing alone.

Offline melmarker

  • Global Moderator
  • User
  • *****
  • Posts: 2.795
    • g-com.eu
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #42 on: 2015/07/04, 22:42:19 »
i don't know the current state of sddm - sddm was ok for native english speakers and only for them - because the keyboard and language settings in the greeter don't work nice last time i had a look - so until these things are fixed and sddm is more mature then now i would recommend lightdm.

And by the way - i would be happy to switch away from lightdm to sddm, if sddm really work without problems - but that wasn't the case in the last 2 years. So lightdm will be the DM of choice in siduction and sddm will remain not used and not official supported.
Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety. (Benjamin Franklin, November 11, 1755)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity. (Hanlons razor)

Offline jure

  • User
  • Posts: 520
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #43 on: 2015/07/04, 22:50:46 »
Quote from: piper
....

What "kde test installation" do you have ?

with 

500 http://packages.siduction.org/kdenext/ unstable/main amd64 Packages

Hi piper

Code: [Select]
inxi -Sr
System:    Host: siductionkde5 Kernel: 4.1.1-towo.1-siduction-amd64 x86_64 (64 bit) Desktop: KDE 5
           Distro: siduction 14.1.0 Indian Summer - kde (-full) (201411230337)
Repos:     Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/debian.list
           deb http://http.debian.net/debian/ unstable main contrib non-free
           Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/siduction.list
           deb http://packages.siduction.org/base unstable main
           deb http://packages.siduction.org/extra unstable main
           deb http://packages.siduction.org/fixes unstable main
           deb http://packages.siduction.org/kdenext unstable main
           deb http://packages.siduction.org/kdenext kde-frameworks main

Quote from: piper
Code: [Select]
piper@x1:~$ apt-cache policy systemadm
N: Unable to locate package systemadm

yes I know - but
Code: [Select]
ls -l /usr/bin/system*
-rwxr-xr-x 1 root root  163224 Jun  6 21:55 /usr/bin/systemadm
and it works

Gruss Juergen

holgerw

  • Guest
Re: [URGENT] Plasma 5 becoming the default for siduction soon
« Reply #44 on: 2015/07/04, 22:57:17 »
Hello Alf,

since my switch to kf5 and plasma5 with siduction I use sddm without any problems, same situation with Antergos, Manjaro and Netrunner. I've a german localised system and sddm also "speaks" german with me :)

Kind regards,
  Holger