Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Author Topic:  Problem after d-u: cp: not replacing  (Read 2541 times)

Offline effo

  • User
  • Posts: 36
Problem after d-u: cp: not replacing
« on: 2023/11/27, 06:52:01 »
Yesterday I did the first d-u in a month or so. It seemed safe, nothing held back or strange things deleted.
At the end of the process I got a lot of lines like

Code: [Select]
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/cat'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/cpio'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/dd'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/dmesg'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/false'

I did a reboot and KDE started fine. I did a CTRL-ALT F1 to enter tty1 and things looked fine. Tried CTRL-ALT F2 to go to tty2 and there I had another font than I usually have. /etc/default/console-setup says FONTFACE="Terminus" which is what I have on tty1, but on tty2-6 this setting is ignored.

Some googling revealed that you should run updated-initramfs -u after editing /etc/default/console-setup. I did so and I got the errors again. Adding -v to get verbose mode, I can see this:

Code: [Select]
Calling hook dmsetup
Calling hook klibc-utils
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/cat'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/cpio'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/dd'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/dmesg'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/false'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/gunzip'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/kill'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/ln'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/ls'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/mkdir'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/mkfifo'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/mknod'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/mount'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/mv'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/nuke'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/readlink'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/resume'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/sh'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/sleep'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/sync'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/true'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/umount'
cp: not replacing '/var/tmp/mkinitramfs_9PX4Bp/bin/uname'
Calling hook cryptroot-unlock

Any ideas on how to fix this?


Offline hendrikL

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Gravatar
  • Posts: 896

Offline effo

  • User
  • Posts: 36
Re: Problem after d-u: cp: not replacing
« Reply #2 on: 2023/11/27, 13:20:11 »
Thanks, should have searched better... :(

However, font settings are still messed up in tty2-6, but I guess that's another issue

Offline hendrikL

  • Administrator
  • User
  • *****
  • Gravatar
  • Posts: 896
Re: Problem after d-u: cp: not replacing
« Reply #3 on: 2023/11/27, 15:40:08 »
dpkg-reconfigure console-setup and then setupcon?

Offline effo

  • User
  • Posts: 36
Re: Problem after d-u: cp: not replacing
« Reply #4 on: 2023/11/27, 20:52:05 »
I tried dpkg-reconfigure console-setup and setupcon. This worked fine on all ttys, but only until the next reboot. After that, everything was reset to default except tty1

What's strange is that if I log in using a normal user on a failing tty, eg. tty2, and tries to run command setupcon the screen flickers and then the screen is re-rendered with correct font!

  [ You are not allowed to view this attachment ]  
  [ You are not allowed to view this attachment ]  

Strange, eh?