seduction
 Language:
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
2020/04/02, 06:38:44


Help

Author [EN] [PL] [ES] [PT] [IT] [DE] [FR] [NL] [TR] [SR] [AR] [RU] Topic: Watch for a problem with xserver-xorg  (Read 10929 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mld

  • User
  • Posts: 10
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #15 on: 2018/05/27, 11:25:52 »
same here. Dell Lat. e6540 with Intel gpu.

As a workaround you can switch to plasma-wayland. Your mileage may vary, though, because with wayland things like redshift, vbox, telegram-desktop, drag'n'drop or similar  might not work as expected.


It's worth trying to start  these apps with the "-platform xcb" parameter, but it might fail as well.
« Last Edit: 2018/05/27, 22:30:00 by mld »

Offline Lanzi

  • User
  • Posts: 1.624
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #16 on: 2018/05/27, 12:08:24 »
Same here.
SAtarting until sddm is okay, then a lot of flickering is happening on the screen. plsma is opening here, so no freeze, but unusable due to flickering.
A partial workaround is to open Screensettings (Anzeige) and choose a smaller resolution, confirm, and then again the right solution (confirm agein).
Programs work, computer is usable, but plsama is dead. No working Kmenu or working icons.

Offline hendrikL

  • User
  • Posts: 353
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #17 on: 2018/05/27, 21:18:06 »
mh, didn't read the warnings  ::) , so I had the same issue as drooghead, freezed panel (plasma/kf5 & intel graphics) and so on programs working using the kernel modesetting driver.
I switched temporary back to the intel-driver (xserver-xorg-video-intel) and all works fine again.
Code: [Select]
inxi -SMG
System:    Host: hhl Kernel: 4.16.9-towo.1-siduction-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.12.5
           Distro: Debian GNU/Linux buster/sid
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 253725G v: ThinkPad T410 serial: <root required>
           Mobo: LENOVO model: 253725G serial: <root required> BIOS: LENOVO v: 6IET85WW (1.45 )
           date: 02/14/2013
Graphics:  Card-1: Intel Core Processor Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: intel resolution: 1440x900~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile v: 2.1 Mesa 18.0.4

Offline vilde

  • User
  • Posts: 664
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #18 on: 2018/05/28, 11:25:56 »
Yesterday I got a problem that maybe are related to this. After d-u with no warnings no removes I can't get in to XFCE anymore.After login I can see the blue background where itś written "draft" and then I'm dropped back to login screen.
The difference from other machines working after d-u this has a nvidia graphic.
Here is the .local/share/xorg/Xorg.1.log, http://pb.5id.eu/v6_J.log
Code: [Select]
nxi -v3
System:
  Host: siduction Kernel: 4.16.8-towo.1-siduction-amd64 x86_64 bits: 64
  compiiler: gcc v: 7.3.0 Desktop: Xfce 4.12.4 tk: Gtk 2.24.31
  Distro: siduction 18.3.0 Patience - xfce - (201805132203)
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 25223FG v: ThinkPad T410
  serial: <root required>
  Mobo: LENOVO model: 25223FG serial: <root required> BIOS: LENOVO
  v: 6IET85WW (1.45 ) date: 02/14/2013
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i7 M 620 bits: 64 type: MT MCP
  arch: Nehalem rev: 2 L2 cache: 4096 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 21277
  Speed: 1235 MHz min/max: 1199/2667 MHz Core speeds (MHz): 1: 1334 2: 1242
  3: 1324 4: 1418
Graphics:
  Card-1: NVIDIA GT218M [NVS 3100M] driver: nouveau v: kernel
  bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nouveau
  unloaded: fbdev,modesetting,nv,vesa resolution: 1920x1080~50Hz
  OpenGL: renderer: NVA8 v: 3.3 Mesa 18.0.3 direct render: Yes
Network:
  Card-1: Intel 82577LM Gigabit Network Connection driver: e1000e v: 3.2.6-k
  port: 1820 bus ID: 00:19.0
  IF: enp0s25 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 00:26:2d:f3:8e:a0
  Card-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
  bus ID: 03:00.0
  IF: wlp3s0 state: down mac: 26:2b:8d:d0:4b:be
Drives:
  HDD Total Size: 450.88 GiB used: 21.43 GiB (4.8%)
Info:
  Processes: 201 Uptime: 36m Memory: 3.72 GiB used: 753.4 MiB (19.8%)
  Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
  inxi: 3.0.09

Offline drooghead

  • User
  • Posts: 19
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #19 on: 2018/05/28, 12:02:22 »
I had problems with plasma, xfce, plasma-wayland and lxqt. I downgraded xserver-xorg-core with xserver-xorg-core_1.19.6-1_amd64.deb from debian snapshots and both my machines appear to be working properly again.

Offline dacorsa

  • User
  • Posts: 66
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #20 on: 2018/05/28, 12:18:53 »
mh, didn't read the warnings  ::) , so I had the same issue as drooghead, freezed panel (plasma/kf5 & intel graphics) and so on programs working using the kernel modesetting driver.
I switched temporary back to the intel-driver (xserver-xorg-video-intel) and all works fine again.
Code: [Select]
inxi -SMG
System:    Host: hhl Kernel: 4.16.9-towo.1-siduction-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.12.5
           Distro: Debian GNU/Linux buster/sid
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 253725G v: ThinkPad T410 serial: <root required>
           Mobo: LENOVO model: 253725G serial: <root required> BIOS: LENOVO v: 6IET85WW (1.45 )
           date: 02/14/2013
Graphics:  Card-1: Intel Core Processor Integrated Graphics driver: i915 v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: intel resolution: 1440x900~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile v: 2.1 Mesa 18.0.4



how did you switch?


Thanks

Offline hendrikL

  • User
  • Posts: 353
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #21 on: 2018/05/28, 13:10:39 »
How did I switch?

if you have the "xserver-xorg-video-intel" driver installed it is easy.

Code: [Select]
cp /usr/share/doc/xserver-xorg-video-intel/xorg.conf /etx/X11/
restart the xserver and all done.

Code: [Select]
cat /etc/X11/xorg.conf

Section "Device"
        Identifier "Intel"
        Driver "intel"
        Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

That is my xorg.conf, most systems don't need  that 'Option "AccelMethod" "uxa"' so let the original as it is.
I have made it for my old ancient system, the first time it had problems with the modesetting driver so i used the old-dusty-dead-horse-intel-driver to have a working laptop.

Be aware ,that it is not the recommended  way to use the intel-graphic!

Did you tried  to downgrade like drooghead wrote?
I am to lazy to do it, because i have that xorg.conf that is all.

Offline dacorsa

  • User
  • Posts: 66
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #22 on: 2018/05/28, 16:26:06 »
How did I switch?

if you have the "xserver-xorg-video-intel" driver installed it is easy.

Code: [Select]
cp /usr/share/doc/xserver-xorg-video-intel/xorg.conf /etx/X11/
restart the xserver and all done.

Code: [Select]
cat /etc/X11/xorg.conf

Section "Device"
        Identifier "Intel"
        Driver "intel"
        Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

That is my xorg.conf, most systems don't need  that 'Option "AccelMethod" "uxa"' so let the original as it is.
I have made it for my old ancient system, the first time it had problems with the modesetting driver so i used the old-dusty-dead-horse-intel-driver to have a working laptop.

Be aware ,that it is not the recommended  way to use the intel-graphic!

Did you tried  to downgrade like drooghead wrote?
I am to lazy to do it, because i have that xorg.conf that is all.


Thanks works very well!!!


Best regards

Offline Mte90

  • User
  • Posts: 146
  • KDE & Debian lover
    • http://www.mte90.net
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #23 on: 2018/05/28, 16:46:27 »
In case of problem i can confirm that a downgrade with https://packages.debian.org/it/buster/amd64/xserver-xorg-core/download fix the issues

Offline vilde

  • User
  • Posts: 664
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #24 on: 2018/05/28, 17:21:50 »
I had problems with plasma, xfce, plasma-wayland and lxqt. I downgraded xserver-xorg-core with xserver-xorg-core_1.19.6-1_amd64.deb from debian snapshots and both my machines appear to be working properly again.
I cant fin a working way to downgrade, how shall I do that? I downloaded the file but it will not install because of dependency problems (of cause).
« Last Edit: 2018/05/28, 17:34:19 by vilde »

Offline zash1958

  • User
  • Posts: 83
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #25 on: 2018/05/28, 17:31:50 »
Hier jetzt:

Code: [Select]
inxi -SMG
System:    Host: hugin Kernel: 4.16.9-towo.1-siduction-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.12.5
           Distro: siduction 18.1.0 Patience - kde - (201712310029)
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 80JV v: Lenovo U41-70 serial: R90HC3LSR9N0B591700S
           Mobo: LENOVO model: Lenovo U41-70 v: SDK0J40709 WIN serial: R90HC3LS UEFI: Lenovo v: BDCN71WW
           date: 08/03/2016
Graphics:  Card-1: Intel HD Graphics 5500 driver: i915 v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.0 driver: modesetting unloaded: intel resolution: 1920x1200~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 5500 (Broadwell GT2) v: 4.5 Mesa 18.0.4


Test läuft.........hängt nach 2-3 Minuten wie zuvor

Habe jetzt einen Downgrade des Xserver-Core auf die 1.19 gemacht, damit ich überhaupt mit der Maschine wieder arbeiten kann......

Jetzt wieder:

Code: [Select]
inxi -SMG
System:    Host: hugin Kernel: 4.16.9-towo.1-siduction-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: KDE Plasma 5.12.5
           Distro: siduction 18.1.0 Patience - kde - (201712310029)
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 80JV v: Lenovo U41-70 serial: R90HC3LSR9N0B591700S
           Mobo: LENOVO model: Lenovo U41-70 v: SDK0J40709 WIN serial: R90HC3LS UEFI: Lenovo v: BDCN71WW
           date: 08/03/2016
Graphics:  Card-1: Intel HD Graphics 5500 driver: i915 v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: modesetting unloaded: intel resolution: 1920x1200~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 5500 (Broadwell GT2) v: 4.5 Mesa 18.0.4
« Last Edit: 2018/05/28, 17:37:40 by zash1958 »

Offline zash1958

  • User
  • Posts: 83
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #26 on: 2018/05/28, 19:13:07 »
I had problems with plasma, xfce, plasma-wayland and lxqt. I downgraded xserver-xorg-core with xserver-xorg-core_1.19.6-1_amd64.deb from debian snapshots and both my machines appear to be working properly again.
I cant fin a working way to downgrade, how shall I do that? I downloaded the file but it will not install because of dependency problems (of cause).

Das File tat und tut es bei mir:

xserver-xorg-core_1.19.2-1+deb9u2_amd64.deb

https://packages.debian.org/stretch/amd64/xserver-xorg-core/download

Offline vilde

  • User
  • Posts: 664
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #27 on: 2018/05/28, 19:58:24 »
Edit: sorry, I did it with dpkg, that was to easy so I didn't try it before, I thought I have to do it with apt some way, I got it working for now   :-[
I had problems with plasma, xfce, plasma-wayland and lxqt. I downgraded xserver-xorg-core with xserver-xorg-core_1.19.6-1_amd64.deb from debian snapshots and both my machines appear to be working properly again.
I cant fin a working way to downgrade, how shall I do that? I downloaded the file but it will not install because of dependency problems (of cause).

Das File tat und tut es bei mir:

xserver-xorg-core_1.19.2-1+deb9u2_amd64.deb

https://packages.debian.org/stretch/amd64/xserver-xorg-core/download
Yes the file is no problem to find but I can't install it.
« Last Edit: 2018/05/28, 20:37:37 by vilde »

Offline zash1958

  • User
  • Posts: 83
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #28 on: 2018/05/28, 20:50:39 »
System works again as desired?

jl

  • Guest
Re: Watch for a problem with xserver-xorg
« Reply #29 on: 2018/05/28, 21:12:14 »
In my case, the hendrikL solution has fixed this problem.Thanks hendrikL.